
Załoga pubu – podstawa powodzenia
Otwierasz lokal gastronomiczny – restaurację, bar, drink bar lub pub. Masz przygotowane sposoby na lokal i jego wyposażenie, jest te przygotowany projekt lokalu, jest gotowe logo a strona internetowa istnieje teraz w Internecie. Ok. Zostało jeszcze coś. Coś z czego zależy powodzenie całego przedsięwzięcia jakim jest działalność lokalu serwującego jedzenie i picie. Czynnikiem, jaki może wpłynąć na sukces albo jego brak. Personel. Nie jest łatwo bowiem znaleźć profesjonalnych kucharzy, kelnerów czy barmanów. Rzetelnych, uczciwych. Spójmy na przykład na kelnerów. Zawód trudny.
Praca kelnera nie jest dobra. Nie wszystek że być kelnerem. Począwszy na zręczności manualnej pozwalające na niesienie tacy z zamówionymi potrawami i napojami, zorganizowaniem, odpornością psychiczną na presje z kilku stron na raz, kojarzeniem – tym ludziom musi cechować się osoba chcąca być kelnerem.
Najczęściej są to prace sezonowe, wykonywane przez ludzi młodych, na przykład studentów. Praca niejednokrotnie w godzinach nocnych, może również zdarzyć się, że na zmiany.
Dlatego skompletowanie załogi kelnerów nie jest łatwe. Często w domach jest duża rotacja na tych stanowiskach. Za czasów ustroju komunistycznego robiło to inaczej, na posadzie kelnera w jednym lokalu pracowało się czasem wiele lat.
Jeśli znajdzie się odpowiednie osoby do pracy jako kelner czy kelnerka, należy i ze naszej strony zapewnić jak najlepsze możliwe warunki pracy. Niewątpliwie należy zaopatrzyć lokal w zapaski kelnerskie, można zlecić naszycie na nich logo lokalu.
Zobacz: Zapaski kelnerskie